keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Linssi-porkkanapullat ja riisi #195



Linssi-porkkanapullat ja riisi

2.6.2023

Valmistaja / viimeinen käyttöpäivä / valmistuserä
Kokkikartano / 30.05.2023 / 09.26 KFB

Paino, hinta, kilohinta
350 g, 4,89 €, 13,97 €/kg

Ulkonäkö
5 p
Näyttää herkulliselta. Kivasti värejä.

Maku
2 p
Riisi ja muut lisukkeet kuten myös lime-jogurttikastike menettelevät, mutta pullat ovat kamalan makuisia. Yllättävän paljon mausteita (noin 20 erilaista, osa esiintyy useampaan kertaan, kun sisältyvät osakokonaisuuksiin) ollakseen näin mauton.

Rakenne
2 p
Pullien rakenne on sahajauhomainen. Hajoavat heti purtaessa eikä niitä saa edes nostettua lautaselta haarukan piikkipäällä ehjänä.

Pisteet yhteensä
9 p
Pettymys. Ilmeisesti tässä yritetään kosiskella vegaaneja lihapullien näköisillä otuksilla? Miksi? Jos lihaa ei voi tai halua syödä, miksi sitten pitää kuitenkin matkia lihavalmistetta ulkomuodolla?

2 kommenttia:

  1. On todella harvinaista, että lihaa ei söisi maun takia. Yleensä syyt on tuotantoeläinten kärsimys karmeissa olosuhteissa tai ekologiset syyt. Jos pitää lihapullien mausta, voi pitää myös vegaanisesta tuotteesta joka muistuttaa tuttua makua, muotoa ja rakennetta. Tuossa viritelmässä nyt ei tainnut lihapullaan viittaavaa olla kuin enintään muoto ja sekin ennen kuin haarukka on tuotu puolen metrin säteelle.

    Ja kasvispyörykät on itse asiassa lihapullia vanhempi perinneruoka.
    "Myytti 8: Kasvispyörykkä on vegeversio lihapullasta

    Ruokateollisuus näkee nykyisin vaivaa luodakseen mahdollisimman paljon lihaa muistuttavia eineksiä. Entä mistä lihapullat ja jauhelihapihvit ovat saaneet muotonsa? Jauheliha on ruoka-aineena suhteellisen uusi; lihamylly ei kuulunut talonpoikaiskeittiöön ja tuoretta lihaa syötiin muutenkin vähän. Teurastuksen jälkeen ruhosta oli kiire käyttää helposti pilaantuvat osat, kuten veri, aivot ja keuhkot, ja kaikki säilöttäväksi kelpaava käsiteltiin eri tavoin tulevaisuuden ruokavaroiksi.

    Erilaisia pyöryköitä valmistettiin lihan sijaan viljasta, härkäpavuista, herneistä, siemenistä ja rasvasta. Kopratalkkuna merkitsi kourassa pyöriteltyä talkkunapalleroa. Viljasta tehtyjä pyöryköitä myös keitettiin. Suomalaisessa ruokaperinteessä näihin erilaisiin pyöryköihin törmää enää harvoin, mutta Virossa perinteiset talkkuna-, kaura- ja papupyörykät tunnetaan edelleen nimellä käkk.

    Jauhetun tuoreen lihan eli jauhelihan yleistyttyä keittiöissä hyödynnettiinkin vanhaa tuttua kourassa pyöritellyn pullan muotoa ja syntyi uusi muotiruoka lihapulla. Vilja- ja papupullia voi kuitenkin rohkeasti pitää vielä vanhempana perinneruokana."

    https://kaltio.fi/ruokaperinteen-10-myyttia/

    VastaaPoista
  2. Mielenkiitoista tietoa em. linkissä. Aina oppii uutta.
    Mielestäni nämä porkkanapullat - jos ne pullan muotoisina halutaan pitää - vaatisivat jotain sitkoa. Vai johtuuko tämä kaipuu jämäkämpään olemukseen siitä, että olen niin tottunut muunnettulla tärkkelyksellä ryyditettyihin eineksiin?

    VastaaPoista