Pisteytys

Pisteet eli einesten arvosteluperusteet

Kaikisissa osa-alueissa asteikko on 1-5 pistettä, 1 = huonoin ja 5 = paras. Maksimiyhteispisteet ovat siis 15.

Herkkuindeksi

Herkkuindeksi lasketaan kaavalla:
(5 x maku + 3 x rakenne + ulkonäkö - 8 - 2 x (kilohinta-10)) / 37 x 100 %

Maku on siis painoarvoltaan viisinkertainen ja rakenne kolminkertainen. Lisäksi indeksiä korotetaan jos kilohinta on alle 10 €/kg ja päinvastoin. Muut lukuarvot kaavassa ovat asteikon skaalausta varten.

Esim.
Kaikista osa-alueista tulee 5 pistettä ja hinta on 10 €/kg, indeksi on 100 %
Kaikista osa-alueista tulee 5 pistettä ja hinta on 20 €/kg, indeksi on 46 %
Kaikista osa-alueista tulee 1 pistettä ja hinta on 10 €/kg, indeksi on 3%
Kaikista osa-alueista tulee 1 pistettä ja hinta on 5 €/kg, indeksi on 30%

Ulkonäkö
Kuinka houkutteleva annos ylipäätään on? Muistuttaako annos yhtään pakkauksen kuvaa? Onko havaittavissa eri raaka-aineita, vai onko aineet vain truutattu tuutista kaukaloon? Entä värimaailma? Punainen ja vihreä antavat pisteen, harmaan tasainen ruskeus vie pisteen.

Rakenne
Yksi eineksien suurin ongelma on töhnäisyys eli tahnamaisuus eli se, että kaikki on survottu sekaisin ja tulos on mössöä. Edullisimmissa eineksissä vetelyys poistetaan muunnetulla tärkkelyksellä ja ongelma ei poistu vaan muuttaa muotoaan paksummaksi.
Keittojen rakenne on selväpiirteisempi. Niissä liemi on liemeä ja sattumat sattumia. Keitossa sattumien vähäinen määrä laskee pisteitä.

Maku
Täysin henkilökohtainen arvosteluperuste. Joku maistuu ja toinen ei, tätä ei voi enempää perustella.

Yhteispisteet
Muut huomiot ja havainnot. Lisäaineiden runsas määrä vaikuttaa myös pisteisiin. Koska niille ei ole omaa ryhmää vähennys suoritetaan fiiliksen mukaan rakenne- tai makupisteistä.