sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Rustica beef kebab chili peppers & red onion #73

 

Rustica beef kebab chili peppers & red onion

7.9.2021

Valmistaja / viimeinen käyttöpäivä / valmistuserä
Dr.Oetker / 04/2022 / 05 10:02 1

Paino, hinta, kilohinta
610 g, 4,45 €, 7,30 €/kg

Ulkonäkö
4 p
Hei! Tämähän näyttää ihan oikealta pitsalta. Pakkauksen kuva on otettu samasta pitsasta (ja zoomattu tiukaksi lähikuvaksi).

Maku
4 p
Pakastepitsojen parhaimmistoa. Kebab ei maistu paljoakaan, joka luetaan tässä kohtaa plussaksi.

Rakenne
3 p
Pohja on liian rapea. Saattaa johtua myös siitä, että tämä yksilö tuli paistettua vähän liian kuumassa. Kaikki muut tähän asti testatut pakastepitsat on pitänyt paistaa 250 asteessa, mutta tälle olisi riittänyt 220 astetta, jonka huomasin vasta jälkeenpäin.

Pisteet yhteensä
11 p
Oikein hyvä pakastepitsa. Nälkä lähtee ja maltillinen maku on vaihtelua pelkälle salami-pepperonille.
Pakkaus on sekava. Mikä on pitsan nimi ja mikä on tuotemerkki?

Tervellinen tämä ei missään nimessä ole. Valmistusaineluettelossa on melkoinen pataljoona esto-, säätö-, sakeuttamisaineita. Kaiken kruunaa diasetyyliviinihappoesteri. Mihin ihmeeseen sitäkin tarvitaan? Mistä sitä saa ostaa? Jos sen jättäisi kokonaan pois, miten pitsa muuttuisi? Miten aine reagoi ihmisen kehossa? Miten aine reagoi natriumsitraatin (ei -nitraatti) kanssa?

Katsokaas kilohintaa. Se on alle 8 €/kg. Eli valmistajan on siihen päästäkseen pakko käyttää lisäaineita, jotka ovat halvempia kuin oikeat raaka-aineet. Jos joskus ihmettelette miksi joku asia on niin kuin se on, vastaus löytyy esittämällä vastakysymys: Follow the money.

Tämä diatyylijuttu syntyy varmaan sellunkeiton tai jonkun muun teollisen prosessin sivutuotteena melkein ilmaiseksi ja siksi sitä kannattaa dumpata eineksiin. Jos tätä lukee joku kemisti tai elintarviketieteiden asiantuntija, niin nyt on paikka kommentoida asiaa ja kertoa faktaa.

Olen sitä mieltä - tai villi arvaukseni on - että ihmiskunta ei kohtaa tuhoaan ilmastonmuutoksesta. Isommat ongelmat tulevat kemikaalialtistuksista. Enkä tarkoita pelkästään näitä eineksien lisäaineita. Jostain muistan lukeneeni, että joka päivä keksitään tuhat uutta kemiallista yhdistettä - siis joka päivä vuoden ympäri. Kukaan ei ehdi testata niitä ja niiden yhteisvaikutuksia.

Kaikkein kavalinta on siis eri kemikaalien yhteisvaikutus, jota ei käytännössä ehditä mitenkään testaamaan. Hassu yksityiskohta aineiden myrkyllisyyteen liittyy pitoisuuksiin. Jos altistuu isolle määrälle ainetta saa heti myrkytysoireet. Asia on sillä selvä. Hoitoon. Mutta! Jos altistuu erittäin pienelle määräälle haitallista ainetta, ei tule välttämättä mitään näkyviä oireita. Keho sen sijaan on reagoinut ja ongelma alkaa muhia. Tähän soppaan lisätään kymmeniä tai satoja yhdisteitä joille kroppa päivän aikana altistuu ja siinä alkavat geenit ja solut suunnitella jotain ihan muuta kuin mihin ne on alun perin tarkoitettu.

Pitsa janotti normaalin määrän, ja yöllä näkemäni painajaiset olivat kohtuullisen siedettävät. Diasetyyliviinihappoesteri ei siis aiheuttanut myrkytysoireita vaan se kytee nyt jossain sisuksissani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti